”Noaptea de Poezie”, la Muzeul Apei din Timișoara: cu Șerban Foarță, Ilie Stepan, Marcel Tolcea, Daniela Rațiu, Costel Stancu, Horea Crișovan, Romeo Ioan și Keresztes Péter
Joi, 21 martie 2024, de la ora 19, la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), asociația Euro CulturArt și Fundația Aquatim prezintă ”Noaptea de Poezie”, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.
Poeții Șerban Foarță, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea și Costel Stancu, alături de muzicienii Ilie Stepan și Horea Crișovan și de actorul Romeo Ioan, care va citi din versurile lui Ion Monoran, vor fi și în direct la Radio România Timișoara. Artistul vizual Keresztes Péter va prezenta o serie de video-poeme inspirate de poezia autorilor prezenți. Gazda serii este scriitorul Robert Șerban, președintele Fundației Aquatim.
”Muzeul Apei este unul dintre cele mai frumoase și primitoare locuri din Timișoara. E un loc plin de poezie, iar în 21 martie lucrul acesta se va vedea și auzi atât la figurat, cât și la propriu. Patru poeți de primă mână, doi chitariști formidabili, un actor cu vocație și un artist vizual surprinzător vor transforma intervalul orar 19-20 într-unul magic și memorabil”, spune Robert Șerban, amfitrionul evenimentului de la Muzeul Apei.
Inițiatorul programului ”Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.
Program organizat de Euro CulturArt și Fundația Aquatim
Co-producător: Radio România Timișoara
Co-finanțator: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)
Parteneri: JTI, agentiadecarte.ro, Crama Aramic, Opera Scrisă.ro
Durata spectacolului: 60 de minute.
Intrarea este liberă.
ȘERBAN FOARȚĂ este unul dintre cei mai importanți și originali poeți contemporani, figură legendară a culturii române.
ILIE STEPAN este liderul de necontestat al rockului din Vestul României, lider al formației Pro Muzica și unul dintre cei mai iubiți muzicieni români de azi.
DANIELA RAȚIU este scriitoare și jurnalistă, autoarea mai multor volume de poezie și proză, recompensate cu importante premii literare.
HOREA CRIȘOVAN este unul dintre cei mai activi și expresivi chitariști din țară, compozitor și lider al mai multor trupe de muzică.
MARCEL TOLCEA este cunoscut poet ai generației optzeciste, autorul a două volume de poezie care s-au clasicizat și care s-au bucurat de apreciere în rândul cititorilor.
ROMEO IOAN este unul dintre cei mai valoroși actori ai Teatrului Național din Timișoara. A jucat în peste o sută de roluri și este creatorul primului cinematograf comunitar din România, „Cinema Paradiso”.
KERESZTES PÉTER este artist visual și videojurnalist, autorul mai multor filme de scurt metraj, care s-au bucurat de premii la o serie de festivaluri de film din țară și străinătate.
COSTEL STANCU este unul dintre poeții care s-a remarcat de la debut, iar cele peste 20 de cărți ale sale au fost primite cu entuziasm atât de critica literară, cât și de cititorii de poezie de calitate.
ROBERT ȘERBAN este scriitor și jurnalist cultural.
”Noaptea de Poezie” este realizată cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Sponsori: JTI și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Propagarta
”Noaptea de Poezie” este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.
https://www.facebook.com/noapteadepoezie.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.