Echipă

Dan Mircea Cipariu

inițiator & manager de program

DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, ale asociațiilor Euro CulturArt, Aluniș Art Center și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, la Editura Vellant, carte distinsă cu Premiul Special al revistei Ficțiunea OPT M și cu Premiul Național pentru Poezie ”Vasile Voiculescu” . În 2023, a publicat Gloria Veselia și Ursulețul Cipi, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri, și Pe Planeta Moș Crăciun, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri .

Anamaria Spătaru

coordonator comunicare

ANAMARIA SPĂTARU este în colectivul Radio România din anul 2000. A obținut licența în jurnalism la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și are un master în antropologie culturală și dezvoltare comunitară la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București. A colaborat cu materiale culturale la mai multe posturi precum: Radio România Actualitați, Radio România Internațional, Radio România Tineret și de mai mulți ani face parte din echipa postului Radio România Cultural în calitate de realizator de emisiuni. Fluxurile la care contribuie constant în această perioadă sunt ”Născut în România”, ”Ascultă Vocile de Azi”, ”Poezie Românească”, GPS Cultural, Oraşul vorbeşte etc. In anul 2018 a coordonat campania ”Centenarul meu”, în anul 2019 campania ”30 de ani de Libertate”, în 2020 campania #acasă. A coordonat activitatea de PR a mai multor turnee naţionale de muzică clasică precum Pianul călător, Vioara Lui Enescu, Flautul de Aur. Colaborează cu echipa Gaudeamus pentru promovarea târgului și organizarea unor evenimente în cadrul acestuia. A publicat interviuri în: Revista Cultura, Revista Euphonia,  România Liberă, Adevărul, agentiadecarte.ro

Este producător al  evenimentelor culturale ”Gala Tinerilor Scriitori” şi ”Maratonul de poezie si jazz” încă de la primele ediţii.

Ana Daniela Sultana

consilier artistic

ANA DANIELA SULTANA este curatoare și publicistă. Licențiată în filologie și științele comunicării, a absolvit un masterat în domeniul curatorial la Universitatea de Artă Aplicată din Viena, iar în prezent pregătește o teză de doctorat cu titlul „Poetica textului curatorial”. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR, Forumul Cultural Austriac București, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, MNLR București, Muzeul de Artă din Timișoara,  Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.

Cristian Sultana

fotograf

CRISTIAN SULTANA s-a născut la 8 august 1989, într-o maternitate din București. A primit de mic o educație germană, absolvind Colegiul Național “I.L.Caragiale” din București și Facultatea de Inginerie în Limbi Străine a Universității Politehnice din București la profilul de limba germană. Pasionat de fotografie artistică și arte vizuale, are în pregătire o expoziție personală și un album la editura Tracus Arte din București. Colaborează cu fotografii și articole pentru AgențiadeCarte.ro. Este fotograful oficial pentru Gala Tinerilor Scriitori și Maratonul de Poezie și Jazz

Mihai Zgondoiu

art director

MIHAI ZGONDOIU  (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles.

În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Cele mai recente expoziții sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iasi (2020), M.A.F.A.7(Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum – Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022).

Florin Iaru

layout & designer revistă

FLORIN IARU (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste.. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău(Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie(volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul ”Sânii verzi”. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc. În 2019, a publicat volumul de poezie ”Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro.

Tudor Voicu

copywriter

TUDOR VOICU (n. 29 aprilie 1988, București) este editor coordonator AgențiadecArte.ro, redactor InfoART și autor al volumului de poezii ”sticle goale fiare vechi” (Editura Tracus Arte, 2016). A publicat poezii, cronici de carte și teatru, interviuri și reportaje în mai multe antologii, publicații online și tipărite. A susținut lecturi publice în cadrul unor evenimente precum ”Festivalul Internațional de Poezie București”; ”Festivalul Națiunilor Centenare de la București – PoetArt 100”; ”Festivalul Strada de C’Arte”; ”Maratonul de Poezie Online”; ”Maratonul de Poezie și Jazz” etc. I s-au tradus poezii în limbile engleză, franceză și arabă. Este absolvent al Universității din București (Facultatea de Litere – Comunicare și Relații Publice), membru Direcția 9, UZPR și operascrisă.ro. Coordonează comunicarea online pentru Maratonul de Poezie și Jazz.

COORDONATORI

OVIDIU BALINT

coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA ARAD
Arad, Sufrageria arădeană

În prezent manager al Hub cultural mARTA, o instituție de cultură proaspăt înființată în subordinea Primăriei Municipiului Arad, Ovidiu Balint are o experiență în management cultural de peste 25 de ani, conducând atât activitatea unor instituții publice, cât și a unor ONG-uri. Debutează în literatură cu poezii publicate în Franța, în 1990, în revista studențească ”Co-incidence” din Aix-en-Provence. Debutează în jurnalism tot în 1990 în prima publicație privată din Arad, ”Litera de tipar”. Volumul de debut, ”Carte de colorat poeme”, Editura Mirador, 1997, primește Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad. Ca manager cultural a condus proiectul care a pus în scenă spectacolul ”Hymnus”, în regia lui Radu Dinulescu, în parteneriat cu Teatrul ”Fani Tardini” din Galați, spectacol care a câștigat în 2008 Marele Premiu ”Coupe de coeur de la Presse” la Festivalul de Teatru de la Avignon (Franța). Este fondatorul Festivalului de Teatru și Film Underground de la Arad, care va continua în anul 2024.

NICOLAE COANDE

coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA CRAIOVA
Studioul Radio România Oltenia-Craiova (B-dul Ştirbei Vodă, nr.3)

NICOLAE COANDE (n. 23 septembrie 1962, Osica de Sus, Olt). Trăiește în Craiova, unde propune întâlniri cu scriitori, poeți, artiști români și străini, pentru ca gustul literaturii și aroma prieteniei să nu dispară din oraș. A publicat unsprezece cărți de poezie și două antologii lirice. Cea mai recentă, „33 de cântece pentru Didgeridoo” (Editura Tracus Arte, 2023). Cărți de publicistică, interviuri, eseu, critică literară. Cea mai recentă, „Manualul vânătorului de poeți”, vol. I-II (Editura Hoffman, 2021). Premii pentru poezie ale Uniunii Scriitorilor din România pentru plachetele de poezie „În margine”, respectiv „fundătura homer” (1995, 2002). Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (2017) pentru placheta de poezie „Plagiator. 1962”. Editor-fondator al revistei Teatrului Național Craiova, „SpectActor” (din anul 2006). Este realizator și moderator al „Întâlnirilor SpectActor”, un eveniment cultural găzduit din anul 2010 de Naționalul craiovean, și al evenimentului „Adunarea Poeților” (din anul 2016). Anterior a inițiat „Duminici de Poezie în teatru” (2010-2016). Coordonează Festivalul de Literatură și Dramaturgie „Patrel Berceanu” (din anul 2019). Scriitor în rezidență în Germania, Austria, Elveția, Spania.

CLAUDIU KOMARTIN

coordonator și amfitrion Clubul de lectură INSTITUTUL BLECHER
București, Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, sector 3, București)

CLAUDIU KOMARTIN (n. 1983, București) este poet, traducător și editor. A publicat Păpușarul și alte insomnii (2003), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010), cobalt (2013), antologia Maeștrii unei arte muribunde. Poeme 2010-2017 (2017, 2018), Autoportret în flama de sudură (2021)17 poeme de dragoste și un pantoum imperfect (2022) și Inoculare (2022). Cărțile sale au fost traduse în germană, sârbă, turcă, bulgară și polonă. Din 2009, organizează seria de întâlniri și lecturi publice „Institutul Blecher”, iar din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis international” și al Casei de Editură Max Blecher.

IOAN MATIUȚ

coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA ARAD
Arad, Sufrageria arădeană

IOAN MATIUŢ (născut la 18 decembrie 1956 în Chişineu Criş, judeţul Arad) este scriitor, jurnalist şi editor. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al P.E.N. Club România. Este licenţiat al Universităţii „Aurel Vlaicu”, Facultatea de Jurnalism. Are o prezenţă exponențială în viaţa culturală a Aradului: proiecte culturale,  lecturi publice, simpozioane, emisiuni TV, lansări de carte, articole în presa locală. Este redactor-şef la MONITORUL CULTURAL, redactor la revista ARCA şi conduce Editura MIRADOR unde publică volume ale unor scriitori valoroşi. Poeziile lui sunt traduse în engleză, franceză, germană, sârbă, slovenă, arabă, italiană, spaniolă, suedeză, poloneză, chineză şi maghiară. Ca poet, primeşte premii din partea Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţiei Presei Literare şi a Editurilor din Romania (A.P.L.E.R.), Primăriei Arad, Premiul EUROPOEZIA (Brăila, 2020), Premiul Principesei Margareta a României,  precum şi a revistelor Convorbiri Literare şi Semne.

A publicat următoarele volume proprii de poezie: stâlpi de sare, editura Mirador (1996); umbre, editura Mirador  (1999); priviri, editura Mirador (2003); déjà vu, colecţia „Poeţii urbei” editura Dacia (2005); déjà vu, ediţie în limba maghiară, editura AB Art, Bratislava(2010); între ceruri, editura Brumar (2009); respiră să nu uiţi, editura Tipo Moldova (2011); fuga din urmă, editura Tracus Arte (2013), după perete, editura Mirador (2015), toate acestea, ediţie în limba chineză, editura Casa Româno – Chineză, (2016), contraatacul de panică, editura Tracus Arte, 2020, Vederi din Mirador, editura Mirador, 2023.

ANDREI NOVAC

coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA TÂRGU JIU
Târgu Jiu, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”

ANDREI NOVAC s-a născut la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu. Licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie. Din iulie 2013, doctor în filologie al Universității de Vest din Timișoara, cu teza: „Generația ’70. Cazul Valentin Tașcu”, profesor coordonator Cornel Ungureanu. A publicat în majoritatea revistelor de cultură din România. Lector universitar și manager cultural – director al Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român(Aprilie 2018- iulie 2021).Din 2009, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A publicat volumele: Poezii, Editura Newest, Târgu-Jiu, 2000; Miez de talpă, Editura Eurostampa, Timișoara, 2003; A nouăsprezecea inimă de înger, Editura Eurostampa, Timișoara, 2003; Vârsta sării, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2006, cu o prefață de Valentin Tașcu; Locul în care întorc tramvaiele, Editura Timpul, Iași, 2008, cu o prefață de Liviu Ioan Stoiciu; Aceiași, Editura Brumar, Timișoara, 2011, cu o postfață de Cornel Ungureanu; Regula timidității, Editura Paralela 45, Pitești, 2016; Valentin Tașcu, solitarul promoției ’70, Editura Vremea, București 2016; La règle de la timidité, Editura Vinea, București, 2018; Prin închisori și prin libertate, Editura Cartea Românească, București, 2018 și Editura Vellant 2021, București ; Por las cárceles y la libertad, Eride Editorial, Madrid,2020; De mâine suntem pământ fierbinte; Editura Paralela 45, Pitești 2021; Lumea ta/ Carnea mea/ Oasele noastre, Editura Litera, 2022.
Laureat al mai multor premii, printre care: Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare”, Iași, 2019; Premiul „Scriitorul lunii august 2019”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul Prin închisori și prin libertate; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019. Volumele Regula timidității și Prin închisori și prin libertate au fost nominalizate la Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română; Premiul revistei „Luceafărul” din cadrul Festivalului „Tudor Arghezi”, 2007; Premiul Artur Bădița din cadrul Festivalului național „Serile la Brădiceni”, 2006; Premiul revistei „Dunărea de Jos”, Cartea de poezie a anului 2011; Premiul revistei „Caietele Columna”, 2008. Cărțile sale au fost nominalizate la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”.
Lumea ta/ Carnea mea/ Oasele noastre, Editura Litera, 2022, a primit Premiul Cartea de Poezie a anului 2022 al APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și a fost nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, la Premiile Filialei Timișoara a USR și AgențiadeCarte.ro.
În prezent, este secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

IULIA PANĂ

coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA CONSTANȚA
Constanța, Doors Club

Iulia Pană (n. 1965, Constanța) este poetă ,artist vizual, jurnalist cultural de televiziune și producător independent de film. A absolvit licența și masteratul în Comunicare și Publicitate la SNSPA București și o licență și un master în Arte vizuale la Universitatea „Ovidius” Constanța. Este doctorand în studii culturale cu o teză ,,despre fotografie și artă de la analog la digital” la Școala doctorală a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii – Facultatea de Litere din cadrul Universității București.
Speră să își fi adus o contribuție ca promotor cultural în viața orașului în care s-a născut și trăiește, realizând pe parcursul a mai bine de 25 de ani, emisuni culturale de televiziune și este fondatoare a evenimentelor de artă -marca ”KULTurale”.
De la debutul literar în 1988, a publicat 6 volume de poezie: “Imagine simplă,” ed. Atlas (DU Style) 1996; “Statuia zilei de mâine XXLove”, ed.DU Style1998 ; “Noaptea Scorpion,, ed. DU Style 2003 ; Contrasecunde, ed. Brumar 2008; “ Rigla de Aer,, ed.Tracus Arte 2013, “ Ebony bones/Oase de ebonită”, antologie de poezie bilingvă română- engleză, ed. Prospero Press USA 2015. În 2021 debutează cu proză scurtă în volumul colectiv de proză fantastică ”Treizprezece,, ed. Litera.
A obținut numeroase premii literare, (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania filiala Dobrogea în 2003 , 2013) precum și pentru film și televiziune.
În 2014, a obținut o bursă și o rezidență artistică la Ledig House – Omi Art Center New York și a participat la târgul de carte Book Expo America.
Antologia de poezie Ebony bones /Oase de ebonită, publicată în SUA, a avut lansarea la University Bookstore Washington – Seattle – 2016
În 2018 la invitația Teatrului de Stat Constanța a participat cu performing video (pe versurile ei) ,,Dincolo de întâmplări,, în proiectul european „Legende pe ruine circulare“ la ,,Notte dei poeti,, Lecce Italia și Segovia Spania. Ca artist vizual, propune un manifest artistic Fonopictopoezia – Future sound of poetry – (pictura, performance, instalație, video- fotografie).
Curator a numeroase expoziții de artă vizuală, în 2020 a fondat și organizat Primul Festival Internațional de Fotografie Constanța Foto Fest, sub egida Centrului Cultural Județean Constanța Teodor Burada. A fost producător executiv al Filmului de scurt metraj ,, Constanta A Dancing City,, -regia semnată de Carmen Lidia Vidu. A participat ca asistent de producție, grafic designer, editor video în numeroase proiecte culturale, teatru și cinematografie.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Uniunii Artiștilor Plastici filiala Constanța Unu și a PEN Club România.

COSMIN PERȚA

coordonator și amfitrion Maratonul PEN Club
București, Cărturești Carusel

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș)  este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un masterat în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. A obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești și câteva rezidențe internaționale. Romanele sale au fost traduse în trei țări, iar fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 18 limbi. În literatura de specialitate românească și internațională există peste 500 de referințe la opera sa. În prezent este lector de literatură la Universitatea Hyperion din București. 

ROBERT ȘERBAN

Coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA TIMIȘOARA
Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26)

ROBERT ȘERBAN (1970) este scriitor, jurnalist, editor şi om de televiziune. Licenţiat al Facultăţii de Arte şi Design şi al Facultăţii de Construcţii, ambele din Timişoara, unde trăiește. Este președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, redactor al revistei Orizont, realizator-moderator al emisiunii de televiziune Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3)

A publicat peste 30 cărți (poezie, publicistică, critică de artă). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. 

Cărți de poezie: Firește că exagerez (1994); Odyssex (1996); Pe urmele marelui fluviu / Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor; 2002); Timișoara în trei prieteni (coautor; 2003); Cinema la mine acasă (2006, 2019); O căruță încărcată cu nimic / Ein karren beladen mit nichts (coator; 2008); Moartea parafină (2010); Puțin sub linie (2015); Ascuns în transparență (2017); Tehnici de camuflaj (2018), Poemul curcubeu (2021), ce rămâne din viață/ what’s left of life (ediție bilingvă, 2022).

Poemele i-au au fost traduse în mai multe limbi (germană, sârbă, polonă, cehă, engleză, spaniolă, franceză, italiană, olandeză, idiş, maghiară, norvegiană, suedeză, arabă, ucraineană, turcă etc.) şi au apărut în numeroase antologii şi publicaţii literare din România şi din străinătate.

A obținut  mai multe premii pentru poezie: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994); Premiul revistei Poesis (2003); Premiul revistei Observator cultural (2006); Premiul filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România (2006); Premiul revistei Luceafărul de dimineață (2010); Premiul revistei Ateneu (2015); Premiul pentru poezie al Filialei Timișoara a U.S.R. (2015), Premiul Radio România Cultural pentru poezie (2015), Premiul agenţiadecarte.ro (2019), Premiul revistei Observator cultural (2023), Premiul Șerban Cioculescu al Muzeului Național al Literaturii Române (2023) etc.

Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul cultural în grad de cavaler.

GABRIELA TOMA

coordonator NOAPTEA DE POEZIE LA MNLR
București, MNLR, Sala Perpessicius

GABRIELA TOMA (Chiltzinacani Ohtli) s-a născut în 27 februarie 1981, în București. A debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual, unde a locuit un an și jumătate, în total. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. Lecturi publice: Cenaclul Euridice, Institutul Blecher, Noche Bohemia și Librăria La Ruenca de Gandhi (Xalapa, Veracruz), Primer Encuentro International de Mujeres Poetas en la Cuenca de Papaloapan (Tuxtepec, Mexic), Festivalul Internațional de Poezie București; Festivalul Strada de C’Arte; Maratonul de Poezie și Jazz; V.I.P. (Vin. Intimitate. Poezie) – Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD. În 2022, a publicat volumul de poezie Crivacul, Editura Tracus Arte. A tradus: Schiller și clasicismul (2022), Lakatos si Feyerabend (2022), Campanella (2022), Frantz Fanon (2022), Franz Rosenzweig (2022) din colecția Descoperă filosofia a Editurii Litera, Disonanța cognitivă (2022), Leadership (2023), Memoria. Amintire și uitare (2023), Mintea socială (2023), Motivația (2023), Psiholingvistica (2023), Mindfulness (2023), Evaluarea psihologică (2023), Abilități înalte (2024) din colecția Descoperă psihologia a Editurii Litera. A terminat de scris o carte pentru copii, intitulată Posh, pe care o va publica în 2024. În prezent, lucrează la un volum de interviuri. I-au fost traduse poezii în limba spaniolă, în franceză și în macedoneană.

Radu Vancu

Coordonator și amfitrion NOAPTEA DE POEZIE LA SIBIU
Teatrul GONG

RADU VANCU (Sibiu, România, 1978) este poet, prozator, eseist și traducător român. Este profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor-șef al revistei Transilvania. Între 2019 și 2023 a fost președintele PEN România. De asemenea, este redactor al revistei Poesis International. A coordonat secțiunea română a site-ului Poetry International. Este organizatorul Festivalului Internațional de Poezie din Sibiu Poets in Transylvania.

Începând cu anul 2002, a publicat nouă cărți de poezie, pentru care a primit mai multe premii; poezia lui a fost tradusă în aproximativ 20 de limbi străine, fie în antologii și reviste, fie în cărți individuale. A publicat și un roman, Transparența (2018), și două volume de jurnal (2017, 2021), pentru care de asemenea a primit câteva premii. A publicat și două cărți pentru copii și o culegere de texte civice. Publicațiile lui academice includ două cărți-eseu despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu, precum și un volum privind relația modernității poetice cu umanul. A realizat câteva antologii de poezie română modernă și contemporană, fie singur, fie în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin sau Marius Chivu.

A tradus romane și poezie, în principal din John Berryman și W.B. Yeats; este, de asemenea, traducătorul ediției Ezra Pound coordonată de H.-R. Patapievici la editura Humanitas.